ANNA KURU

FÖRFATTARE

OM MIG


Med ena foten på fjället och den andra i Tornedalen skriver jag berättelser från norra Sverige. Kanske är det en okuvlig, obändig lust att skriva och skräcken över att färdas på nattgammal is som gjort mig till den författare jag är.

En melankoli och en text som inte drunknar i ord. Mer som en klar fjällbäck. En tornedalsk klang, kanske. Blandat med lusten att berätta en riktigt bra historia. Precis som vi gör, här uppe.
Förutom att skapa litterära texter är jag kulturkrönikör för NSD och har gjort Tankar för dagen för Sveriges Radio P1.

Utbildningar då? Jo, nog har jag gått ett och annat och lärt mig mer om skrivkonsten. Studerat både manusutveckling, litterär gestaltning och kriminalromanens historia på universitet och högskola. Lärt mig detta: Den bästa berättelsen är den som föds i din fantasi och rör vid ditt hjärta. Den som får dig att skratta, gråta och förfasas. Det är den som inte lämnar någon oberörd.

Utmärkelser 


Tilldelad Sparbanken Nord litteraturstipendium 2021

"Anna Kuru lyser starkt som en ny stjärna på deckarhimlen. Hennes spänningsromaner om bilmekanikern Allis har fått en helt ny publik att få upp ögonen för Kiruna: fjällvärld, gruvstad, stadsomvandling, älgjakt och pimpelfiske. Anna skriver med nerv och närvaro och stark förankring i samtiden och lokalsamhället, och tar därmed en självklar plats i Kirunas litterära historia och berättartradition."


Nominerad till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2021

med Norrskensnatten, Modernista förlag


Nominerad till Storytel Awards 2021

med Den första frosten, Modernista förlag
En av årets mest lyssnade ljudböcker i kategorin spänning. Uppläsare Lo Kauppi.


Nominerad till Årets Radionovell 2018

med Den vita rosen

"Var finns våra minnen och hur väcks de till liv? Vid en gränsälv längst i norr möter vi i Anna Kurus novell en man med minnen från andra sidan älven. Minnen som för evigt levt kvar i hans kropp. Thérèse Brunnanders läsning är lågmäld och känslig och skymmer aldrig texten."


Förstapris 10000 kr i novelltävlingen Över gränsen

med Islossning

I juryn Camilla Jönsson, Cilla Nauman, Klas Östergren.
"En stram historia, skriven av en mycket formsäker författare. Ett helt öde fångat på en yxas egg."


Förstapris i Tidningen Skrivas novelltävling

med Kompost 

"Minimalistisk och melankolisk sommarnattsskräck där hotet lurar i det vardagliga. Med synbart enkla iakttagelser skapas trovärdighet och håren reser sig i nacken."